Ha konvektor vásárlás előtt állunk

A konvektor és a radiátor működési elve eltérő

Manapság már rengeteg fűtési lehetőség közül válogathatunk. Ennek ellenére a konvektor és a radiátor még mindig piacvezetőnek számítanak. Ha azon gondolkozol, melyiket választd, íme néhány támpont az kettő közötti különbségekről:

A radiátorokat melegvizes rendszerbe szerelik be, ami azt jelenti, hogy forró víz kering a csövekben és annak a hőjét adják le a helyiségben. Tehát a forró víz felmelegíti a szobát. Ennek kivitelezésére számos másik módszer létezik már. Alapvetően kétféle hőleadást különböztetünk meg. Az egyik intenzív sugárzó hőt ad le, a másik a hőáramlásos módszeren alapul.

A konvektorok szintén alapulhatnak forró vizes rendszeren, de a működési elvük eltér a radiátorokétól. Elsősorban a légkeveréses elven működnek, tehát a fűtőtestben van egy közvetlen hőforrás (legtöbb esetben gázláng), amelynek a közelébe egy fűtőelemet szereltek be. Ez például a gázkonvektorok esetében fémlemez, mivel a fém nagyon jól vezeti a hőt. A hőt ezeknek a fűtőlemezeknek a segítségével közvetítik a helyiségbe. Az alulról beáramló hideg levegőt felmelegíti, a felfelé áramló meleg levegőt pedig forgatja.

Különbségek a konvektor és a radiátor árai között

A konvektorok alacsony energiafogyasztásúak, ezért lényegesen gazdaságosabban a radiátoroknál. Manapság már nem csak földgázzal fűtött gáz-, de elektromos modellek közül is válogathatunk.

Mit érdemes még a konvektorokról tudni?

A gázkonvektorokat a gázelvezetésük alapján további típusokra osztják: ezek a nyílt, illetve zárt égésterű konvektorok. A zárt égésű modelleket parapetes konvektornak nevezik. A nyílt égésterűek pedig a kéményes konvektorok. Az előbbinél az égéshez szükséges levegőt egy falon át kivezetett csövön nyeri, s ezen a csövön keresztül távoznak az égéstermékek is. A kéményesek mindezt a kéményen keresztül érik el.

Léteznek villamos-energiával működtetett készülékek is, ám ezek nem alkalmasak nagyobb helyiségek felmelegítésére. Sokáig kiegészítő fűtésként tekintetek rájuk.

Ami a fűtőtestek anyagát illeti, lehet lemez vagy öntöttvas. Régebben nehezen lehetett őket szabályozni, újabban azonban megjelentek az úgynevezett energiatakarékos modellek, amelyek megfelelnek az uniós szabványnak és kellően magas hatásfokkal működnek. A károsanyag kibocsátásuk is minimalizálódott.

Mikor érdemes konvektort választanunk?

Ha kis alapterületű lakásban, garzonban lakunk, tehát magának a helyiségeknek kicsi a hőigénye, akkor a legjobb választás számunkra a gázkonvektor, melyet a Ventil kínálatában is különféle kialakításban is megtalálunk. Mivel ezek képesek már alacsony teljesítményen működni, jóval gazdaságosabbak a kazánoknál.

Abban az esetben is érdemes a konvektor mellett letennünk a voksunknak, ha szeretnék minden helyiségbe külön fűtést. Meglehet, mások az hőigényeink a hálószobában, a nappaliban, a fürdőszobában. A termosztátoknak köszönhetően könnyen szabályozhatjuk a különböző szobák hőmérsékletét, ami a kényelem mellett szintén gazdaságossá teszi a használatukat.

Mindezek mellett takarékosak is, hiszen gyorsan felfűtenek egy szobát, így nem kell egész nap bekapcsolva lenniük.

Hogyan tartsuk karban a konvektorunkat, milyen hibák léphetnek fel?

A gáz kialakításúakra jellemző, hogy akkor mennek tönkre, amikor hosszabb távon, nagy teljesítményen vannak működtetve. Vagyis leginkább télen. Éppen ezért sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat, ha minden évben elvégeztetünk egy általános vizsgálatot és tisztítást. Nem kerül sokba, ellenben a javítási költségekkel.

A konvektor használatakor különböző hibák is felléphetnek. Ha ezeket észleljük, hívjunk szerelőt, akit tájékoztassunk a készülék típusáról, gyártmányáról és arról, milyen rendellenességet észleltünk.

  1. Ha nincs szikra, akkor az kontakthibára utalhat. Ez azt jelenti, hogy az elektróda és a gyújtóégő között nincs kapcsolat.
  2. Amennyiben gázszagra leszünk figyelmesek, akkor az több mindent jelenthet. A tömítő meghibásodása, a gyújtócső sérülése is állhat mögötte, de gázvezérlő hibáról is szó lehet.
  3. Ha a készülék nem szabályozható, akkor a termosztáttal van a probléma, esetleg elkopott, elromlott a szabályzó.
  4. Ha azt tapasztaljuk, hogy a konvektor néhány perc után leáll, lehet, hogy a füstcső szétcsúszott vagy eldugult.
  5. A durrogó készülék vezérlő hibás, vagy eldugult. Utóbbira utalhat a nem egyenletesen égő láng is.
  6. Ha nem gyullad be a láng, akkor a probléma a gyújtóégőnél keresendő. Lehet a fúvóka koszos, vagy pusztán a gázcső pókhálós.
  7. Ha a gyújtóláng folyamatosan elalszik az szintén a koszos fúvóka miatt lehet. Más esetben a termoelem, vagy a termomágnes hibásodott meg.

A fentebb felsorolt hibákat azonban az éves karbantartással teljesen megelőzhetjük. Bármilyen furcsa működésre is leszünk figyelmesek, mindenképp kérjük szakember segítségét. Soha ne álljunk neki saját kezűleg a készülék megbütykölésének.

A gázkonvektor jó megoldás lehet annak, akinek kis alapterületű a lakása és gazdaságosan szeretné fűteni. Az új szabályozásoknak hála a modern eszközök semmilyen káros hatással nincsenek az egészségre és környezetbarát megoldásnak minősülnek. Amennyiben rendszeresen tisztíttatjuk, megfelelően karban tartjuk készülékeinket, élettartalmuk akár évtizedekig is tarthat.

Navigation