A Szárítógép használatáról

szaritogep_pic1

Miért szántam rá magam a szárítógép használatára?

A háztartás vezetése egy ember életének kötelező része. Sokszor hosszú időt ölel fel és órákba tud telni, míg az ember minden fontos dolgot elintéz, amit akar az otthonában. Mosogatás, mosás, porszívózás és felmosás. Szavak és cselekedetek, melyek gondolatára az ember legszívesebben csak leülne és elfelejtené, hogy mindezt meg kell csinálnia.

Azonban akadnak olyan szerkezetek, amelyek könnyedebbé tudják tenni a háztartás vezetését. Ezek közé tartozik a szárítógép is.

szaritogep_pic3

Mi az a szárítógép?

A mosás álladó programja az életünknek és általában az szokta feladni a leckét, hogy a kimosott ruhákat hova is teregessük. Tavasztól őszig nincs igazán gond a teregetéssel, hiszen a jó időben gyorsan megszáradnak odakint az udvaron a ruhák. Télen azonban, kert és erkély hiányában koránt sem olyan egyszerű feladat, hogy hova teregessük a nedves ruháinkat annak érdekében, hogy gyorsan megszáradjanak. A legegyszerűbb és korszerűbb megoldás egy szárítógép beszerzésében rejlik.
Sokan felesleges luxusnak tekintik, ámde sok haszna van. A vele szárított ruha tapintása, légáteresztő képessége is jobb, így elmondható, hogy a szárítógép nemcsak arra szolgál, hogy a ruhákból nedvességet vonjon el, hanem hogy ténylegesen tiszta holmit emeljünk ki a szárítógépből, amely a bőrünket sem irritálja.
A szárítógép vagy más néven ruha szárítógép olyan háztartási vagy ipari berendezés, melyet a mosógépben frissen mosott, nedves ruhák, ágynemű, és egyéb textíliák gépi szárítására használnak. A szárítógép használatának fő előnye a hagyományos, „teregetéses” szárítással szemben az, hogy a száradási idő rövid és nem függ az időjárástól. A ruha szárítógépek az 1940-es években kezdtek elterjedni, és 2009-ben az amerikai háztartások közel 80%-a használta.  Működésének elve, hogy a gép a szárítótérben (forgódobban vagy szekrényben) elhelyezett ruhákra felmelegített, száraz levegőt fúj, ugyanakkor eltávolítja a nedves levegőt. A levegő melegítése történhet elektromos árammal, vagy pedig gázzal

Miért érdemes szárítógépet beszerezni?

Gyakori mosás:
Ez a probléma különös jelentőséggel bír a kisgyermekes családok esetében. A tiszta dolgoknak nincs ideje kiszáradni, és egyszerűen nincs helye, hogy letegye egy újabb ruhadarabot. Tehát általában a következő mosás egy napra késik, amelynek eredményeként egyre több szennyeződés halmozódik fel.

Kis lakótér:
Mivel nem áll rendelkezésre hely a ruhaszárításhoz, a kis területű apartmanok tulajdonosai lefagyasztják az ágyneműt a belső ajtókon, töltsenek be minden elemet, fürdőszobát, erkélyt egyéb ruhákkal. Ha a mindig látásra kerülő dolgok nem kényelmesek, akkor jobb, ha olyan berendezést vásárol, amely egy órán belül képes kiszáradni a textíliákat.

Erkély hiánya:
Ha az embernek nincs erkélye, érdemes beszereznie egy szárítógépet, ahelyett, hogy a nappaliban szárítaná a ruháit.

  • A ruhák sokkal puhábbak, illatosabbak mint ha a levegőn száradtak volna. A törölközők sohasem keményednek meg, és az ágyneműm higiénikus még vasalás nélkül is. 
  • A lakás megóvódik a penészedéstől hiszen egy szárítással akár több liter vizet nem engedünk pára formájában a falainkra. 
  • Ezzel segít megőrizni az ember egészségét is.
  • Gyorsan megszáradnak a ruhák.
  • Cipőket is lehet benne mosásuk után szárítani.
  • A mosó-szárítógép a modern technológiája segítségével érzékeli a benne lévő ruhák mennyiségét. 
  • A készülék az észlelt töltethez igazítja a program hosszát. Így vizet, és áramot is csak annyit használ, ami minimum szükséges. Ez gazdaságos működtetést biztosít
  • Kényelmes a használata, és ha szmog riadó van, akkor se lesz tele a ruhám káros szálló porral.
  • A poratkák többé nem okoznak problémát.
  • Ha állatot tart az ember és mellette van szárítógépe is, sosincs macskaszőr, kutyaszőr a ruhákon, mert a szárítógép eltávolítja a szöszüket, hajat és szőrt.

Szárítógép különböző verziói

A szárítógépeknek is több fajtája van és többféle is elérhető közülük. Ilyenek például a következők:

Szellőztetéses szárító: A legolcsóbb változat, de kompromisszumokkal jár. Szárítási elve szerint a meleg, párás levegőt a szabadba engedi, kell tehát egy elvezető nyílás a falon vagy ablakon, hogy a forró levegő távozhasson. A szárítóhelyiségnek is jól kell szellőznie, illetve, ha itt gázüzemű berendezés is van, külön biztonsági berendezés szükséges az életvédelem érdekében.

Kondenzációs berendezés: Ez a gép drágább ugyan, de itt a levegő a szárítógépen belül kering, és a berendezés aljában lévő kondenzátorban hűl le. Nincs szükség tehát elvezető csőre. Hátránya, hogy a több alkatrész miatt nagyobb az esélye a meghibásodásnak, viszont kisebb az energiafogyasztás.

Hőszivattyús szárítógép: Modern, kifinomult technológia, a leggazdaságosabb megoldás. Zárt rendszer, a levegőt tehát nem engedi a szabadba, jó hatásfokkal dolgozik. Szárítási ideje hosszabb, de a folyamat a ruhák számára sokkal kímélőbb.

szaritogep_pic2

A szárítógép és a centrifuga

A szárítógépekkel kapcsolatban fontos beszélni a centrifugáról is; ez nem melegíti a levegőt és nem is szárítja meg teljesen a ruhákat, de a nedvesség nagy részének eltávolításával lerövidíti a száradási időt. Fordulatszáma 3000 fordulat/perc körül van, vagyis nagyobb, mint egy mosógépé. Előnye a kis fogyasztás, kis helyigény és az alacsony ár. 

Végezetül, ha szárítógépet vásárolunk, könnyedebbé tudjuk tenni a háztartásunkat és a mindennapjainkat is. A szárítógép előnyei lehetővé teszik, hogy egészségesebben és gyorsabban száradjanak a ruháink, és hogy időt nyerhessünk más dolgokkal kapcsolatban.

Navigation