Amit a véralkohol szintről tudni érdemes

veralkohol-szint_pic3

Miért fontos figyelni a véralkohol szintre?

Magyarországon nagy hagyománya van az alkohol fogyasztásának. A világon és itthon is mindenféle ünnepekhez, találkozókhoz és alkalmakhoz ez köthető. Hogyha valaki eléri a nagykorúságot, egyben azt is jelentheti, hogy onnantól szabadon fogyaszthat italokat. A véralkohol szintre való odafigyelésnek azonban sajnos nincs meg a kultúrája, ami nagy hiba. Az alkohol persze önmagában nem rossz, hogyha alkalmanként és gyakoriságában is csak mértékkel fogyasztjuk. De kinek hol a mérték és mikor érdemes megállni? Évente több ezer ember kerül kórházba alkohol mérgezéssel, és az országban az alkoholizmus százaléka Európa 1. helyét foglalja el. Kisebb megszorításokkal azonban könnyen el tudnánk kerülni ezeket a kellemetlenségeket, úgyhogy most kicsit jobban megismerkedünk emiatt a véralkohol szinttel, hogy mi is az, az egyes szintek milyen tünetekkel járnak, és arról is szó lesz, hogyan segítheti ez a tudás mindennapjainkat, vezetési stílusunkat. 

Az egyes véralkohol szintek és tüneteik, veszélyességi fokuk

Hogy megismerkedjünk az egyes véralkohol szintekről, tudni érdemes, hogy mi is az pontosan. A fogyasztott alkohol mennyisége megjelenik a vérben is, ez azonban nem mindenkinek ugyanakkora mértékben vonatkozik. Hogy mennyi ezrelék jelenik meg a szervezetben, azt nagyban befolyásolja a testsúly, a nem, a szervezetünk sajátosságai, illetve még az is, milyen és mekkora mennyiségű ételt fogyasztottunk korábban. Az egyes szintek azonban általánosan reflektálnak a százalékokra, így ezek mindenkire érvényes állítások, kisebb eltérésekkel. 

veralkohol-szint_pic2

Az első szintet tiszta tudatállapotnak hívják, amely 0 és 0,5 ezrelék közé esik. Itt még eléggé egyénenként eltérő az, hogy kire milyen hatással van az alkohol. Egyesek elkezdik jól érezni magukat, ellazulnak, mások még nem kifejezetten érzik a hatást ilyen csekély mennyiség után. Általánosságban egy doboz sör elfogyasztását jelenti ez. 

A véralkohol szint 0,3 és 1,2 ezrelék közé esik, ezt hívják enyhe ittasságnak. Ez már valóban a jókedv és szókimondás szintje, ilyenkor szoktunk titkokat elfecsegni és meggondolatlan megjegyzéseket tenni embereknek, ami miatt később fájhat majd a fejünk. Hamarosan eljuthatunk arra az elhatározásra, hogy bizonyos exeket és régen barátokat, most ellenségeket felkeressünk, úgyhogy néhány pohár után már érdemes lehet a telefonunkat valaki másnak a kezébe nyomni. Itt azért még lehet élvezni a táncos bulikat, az ember eléggé stabilan áll még a lábán. Viszont a koncentrációs képesség ilyenkor eléggé romlik. Ne csak mi magunk ne üljünk így autóba, de ha más hasonló mennyiséget fogyasztott, őt se kövessük a kocsijába, mert ilyenkor a reakcióidő megnő. Ez a balesetek melegágya, mert ilyenkor az ember még nem érzi magát elég részegnek a vezetéshez, de már eléggé spicces ahhoz, hogy ennek ellenére ne tudjon megfelelően irányítani egy járművet. 

Ezután következik a véralkohol szint listáján az ittasság, ami 0,9 és 2,5 ezrelék közötti érték. Itt már a klasszikus részegségről beszélünk, romlika  látás, az egyensúlyozás nehézséget okoz, összeakadnak a szánkban a szavak, és nem igazán értjük, mit is próbálnak a tudtunkra adni mások. A legnagyobb problémája ennek a szintnek az, hogy az ember nem tudja megfelelően értékelni saját részegségét, és tovább iszik, ami már a fent emlegetett kórházi látogatásokhoz tudja az embert juttatni. 

1,8 és 3,0 ezrelék között áll be a zavart viselkedés állapota, az előző szint tünetei lesznek ilyenkor komolyabbak, míg 2,5 és 4,0 ezrelék között beáll az aluszékonyság. Hogyha valaki a buli széli kanapékon alszik, tartsuk rajta a szemünket, mert ilyenkor nehéz felébreszteni őket, és ezzel sokan szeretnek visszaélni. Ne hagyjuk barátainkat és ismerőseinket figyelő szemek nélkül, és készítsünk elő egy hányózacskót, hogyha egy autóban utazunk haza velük. Ilyenkor már egyáltalán nem szabad tovább inni, hiszen innentől könnyen életveszélyes állapotba is kerülhet az illető. Ennek tünetei közé tartozik az eszméletvesztés, a testhőmérséklet csökkenése. Hogyha valakin zavart, nehézkes vagy nem egyenletes légzést tapasztalunk, akkor mindenképpen hívjunk orvost, mert a légzés könnyen leállhat. 

veralkohol-szint_pic1

A véralkohol szint szinten tartása

A véralkohol szint ellenőrzéséhez nem kell vérmintát vennünk egyből. Az interneten remek kalkulátorok találhatók, amelyek segítségével könnyen számon lehet tartani, hogy hol is tartunk éppen a skálán, így viszonylag biztonságosan tudunk alkoholt fogyasztani. Persze mondhatjuk, hogy kissé partigyilkos számolgatni és feljegyzéseket készíteni, ugyanakkor sok bajtól kímélhetjük meg magunkat ennek segítségével, és egy idő után már rutinosan fog menni a használat. 

A véralkohol szint és a biztonságosan

Fontos megemlíteni, hogy akármilyen legyen is a véralkohol szintje az embernek, amíg alkoholt fogyasztott, nem ülhet a vezető ülésre. A véralkohol szint kalkulátorok már emiatt is nagyon hasznosak, hogy ki tudjuk számítani, mikor biztonságos újra vezetni, így nem kell várni egy fél napot minden egyes ital után, hanem viszonylag pontos számításokkal élhetünk. 

Navigation