Állatbőrbe bújt fűnyírók

Aggódnunk kell legelésző kedvenceinkért?

Gazdiként időről-időre arra lehetünk figyelmesek, hogy kedvencünk a reggeli séta alatt megáll és füvet rágcsál, majd rövid időn belül ki is hányja azt. Annak ellenére, hogy ez meglehetősen ijesztő látvány a kutyatulajdonosok számára, az esetek többségében nem kell semmi veszélyesre gondolnunk. amennyiben kedvencünk ugyanolyan energikus, játékos, mint általában. A célzott növényevés egyébként sem ritka az állatoknál, és ez alól négylábú barátunk sem kivétel. Bár pontosan senki sem tudja, mi lehet a hirtelen pázsitevés oka, megoszló véleményekkel azért találkozhatunk. Íme néhány elmélet arra, miért eszik füvet a kutyánk, és mi az, amikor érdemes meglátogatnunk az állatorvost.

Örökölhették vadon élő őseiktől

Az egyik elmélet szerint a kutya egyik közeli rokona, a farkas áll ezen szokás hátterében. Egészen pontosak annak táplálkozása. Amikor egy farkas kisebb növényevő állatot ejt el, nemcsak az állat húsát, de az általa korábban elfogyasztott növényi táplálékot is magához veszi. Az is bizonyított tény, hogy időnként gyümölcsöket, bogyókat, zöldségeket és növényeket is fogyasztanak. Ezeknek köszönhetően a szervezetük alkalmazkodott a növényi eredetű tápanyagok megemésztéséhez is. Az elmélet szerint ezt az „ösztönös” viselkedést tapasztaljuk ilyenkor.

De talán csak unatkozik

Ez is egy megközelítés. A kutyánk lehet, hogy pusztán unatkozik, ezért áll neki letépkedni a hosszúra nőtt fűszálákat. Egyesek szerint vitamin, ásványi anyag pótlás céljából teszi.  Még az is előfordulhat, hogy mindössze ízlik neki, ráadásul magas a rosttartalma is, ami jó hatással lehet az emésztésre. Ilyenkor észre vehetjük, hogy keresgéli az általa ízletesnek vélt fűszálakat. Általában magas, széles, sötétzöld színű füvet keresnek, amely gyakran a kerítésoszlopok tövében nőnek, amihez fűnyíróval nehezen férünk hozzá. Ilyenkor viszonylag könnyű dolgunk van, hiszen egy-egy jutalomfalattal, rágókával könnyen orvosolhatjuk a helyzetet. Számos trükköt találunk az internete, arra, hogyan kössük le négylábú társunkat.

Arra viszont ügyeljünk, hogy ha azt tapasztaljuk, hogy kedvencünk füvet rágcsál, az olyan területről legyen, amit nem kezeltek vegyszerekkel! Nem permeteztek a múltban. Sajnos előfordul, hogy egy-egy állatot megmérgeznek. Meglehet nem célzottan, de következmények bizony ugyanolyan súlyosak. Kedvencünk el is pusztulhat, ha nem vagyunk elég felelősségteljesek.

Gyomorpanaszaikat szeretnék enyhíteni?

De miért eszik a kutya füvet? A legelterjedtebb nézet alapján a kutyánk akkor fogyaszt füvet, amikor gyomorpanaszain próbál enyhíteni, mintegy természetes „gyógyszerként”. Ilyenkor általában egészben nyeli le a fűszállakat, hogy ingerelje a torkot és a nyelőcsövet, ami hányási reflexet vált ki. Ezzel igyekszik megszabadulni a felesleges gyomorsavtól, esetleg tárgytól, amit játék közben lenyelt. Megeshet, hogy émelygést, betegség érzést tapasztalt, és azzal, hogy meghánytatja magát, megkönnyebbül.

Ha ügyelünk kedvencükre, és nem adunk neki túl sok vagy túl nehezen emészthető ételt, akkor elkerülhetjük a gyomorpanaszok egy részét. Fontos, hogy ne hagyjunk elő olyan apróbb tárgyakat sem, amiket a kutyánk lenyelhet. Történt már olyan, hogy az állatorvosi rendelőben meghánytatott kutyából egy zokni elveszett párja, vagy egy nejlon bevásárlószatyor került elő.

Mikor vállik problémává ez a viselkedés?

Ha kutyánk a fűszálrágcsáláson felbuzdulva megpróbálkozik a szobanövényekkel, akkor ezt a viselkedést a gazdinak korrigálnia kell. A szobanövények jelentős része ugyanis mérgező lehet a kutya számára. Ha nincs más lehetőségünk, nézzünk utána, melyek ezek a növények, s helyezzük őket olyan helyre, ami elérhetetlen kedvencünk számára.

Ha ügyelünk a kutya diétájára, jó eséllyel abbamaradhat a fűevés. Számukra is fontos a megfelelő tápanyagbevitel. Rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag étrendet alakítsunk ki a számukra. Akár mi magunk is készíthetünk jutalomfalatot nekik. Rengeteg ínycsiklandó receptet találhatunk online, amivel kényeztethetjük kutyánkat. 

Megelőzhetjük az unalomevést azzal, ha minden nap sétálni visszük, játszunk vele, futtatjuk, tanítjuk, tehát mind fizikailag, mind mentálisan lekötjük négylábú barátunkat.

A legbiztosabb az, ha kikérjük az állatorvosunk véleményét arról, hogy hogyan kezeljük ezt a szokást. Amennyiben a kutyusunk hosszabb távon csinálja ezt, súlyosabb esetekben hasmenést is tapasztalunk nála, akkor egészségügyi probléma áll a háttérben, ezért mindenképpen forduljunk vele orvoshoz. Sokat segíthetünk nekik azzal, ha magas rost tartalmú ételeket adunk nekik, ami jótékony hatással van az emésztésükre.

Amennyiben kutyusunk rendszeresen, napokon át eszik füvet, majd kihányja, azonnal vigyük állatorvoshoz. A krónikus gyomorpanaszok parazitákra, férgességre is utalhatnak. Még súlyosabb esetben szervi probléma állhat a rossz szokás hátterében. Májbetegség, parvovírus is állhat a különös viselkedés mögött. Nem kell rögtön a legrosszabbra gondolnunk, de legyünk előrelátók a kedvenceink érdekében.

Navigation