Az igazság összeesküvés-elméletek kereszttüzében: Mit tud a PCR teszt? És mit nem?

Mi az a PCR teszt? Hogy függ össze a konteókkal?

2019 óta az életünket az új típusú koronavírus okozta világjárvány alakulása határozza meg. A lakosság napi szóhasználatában akarva-akaratlanul is ott van a járvány-szleng. Nincsen már olyan beszélgetés, ahol ne hangoznának el a covidos, PCR teszt, karantén, lockdown, csippelés kifejezések. Ennek ellenénre még mindig rengetegen összekeverik a különböző tesztelési módszereket és félinformációkra hagyatkozva kritizálják a fennálló helyzet hitelességét. Az elmúlt hónapokban annyi összeesküvés-elmélet született, amelyre a lapos föld hívők felbukkanása óta nem volt példa. Ezek az elméletek azonban rendkívül veszélyesek. Figyelmen kívül hagynak minden tudományos bizonyítékot. Tudtátok, hogy egy 28 országot magába foglaló felmérés alapján a megkérdezetettek mintegy 30%-a gondolja, hogy az új koronavírust idegen hatalmak vagy más erők ártó szándékkal engedték szabadjára? Lehet, hogy földönkívüliek csinálták! Viccet félretéve, ezt így bizonyítékok nélkül kijelenteni nem más, mint natúr pánikkeltés. S lássuk be, erre semmi szükségünk egy világjárvány kellős közepén.

Ahhoz, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba, kevés egyetlen bejegyzés. Arra talán jó, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy pánikkeltés helyett járjanak jobban utána a dolgoknak, mielőtt véleményt formálnak, álláspontot foglalnak, vagy tévesen haszontalannak találnak egy-egy módszert és intézkedést. Egy kis országszintű tájékoztatás sem lenne rossz. Nem szükséges egyetérteni mindennel, a nézetek ütközhetnek, de az értékelhető véleményformáláshoz hozzájárul az, hogy nem azzal érvelünk, amit a szomszéd mondott a piacon, akinek valaki mondta, aki ismer valakit, aki ott dolgozik és a fia talán orvos egy nagy kórházban.

Több olyan kommentbe is belefutottam már, ahol az emberek rendszeresen összekeverték a különböző tesztelési módszereket, és elfajult szóváltásokhoz vezetett a dolog.

Jó-jó, de mi az PCR teszt?

A hozzászólásokat olvasta döbbentünk arra rá, hogy mennyire súlyos a helyzet. Talán nem is a vírus a legnagyobb problémánk, hanem a diverzió. Ezért született ez a megmondó cikk, amelynek célja elhozni a posztfelvilágosodást. (Vagy csak pukkasztó módon emészthetőbbé tenni ezt a témát?)

Bizonyára sokan hallottuk már, esetleg támogatjuk azt az álláspontot, hogy a PCR tesztek kamu tesztek és nincs is semmilyen vírus. Belefutottam már olyan véleménybe is, amely szerint ezek a tesztek random pozitívak. Mindig pozitívak. Stb. Érdemes tudni, hogy a tesztek kiértékelése mindig akkreditált laboratóriumban történik. Nem 100%-os az eredmény, és a téves kiértékeléshez mi magunk is hozzájárulhatunk. Ha nem követjük a tesztelés előtti előírásokat, akkor nem vehetjük készpénznek az eredményt. Ez általában a mintavétel előtti étel és ital kerülését, a dohányzás, fogmosás mellőzését jelenti. Mivel a laborok más-más gyártótó által forgalmazott tesztet alkalmaznak, a követelmények eltérőek lehetnek. Ha lelkiismeretesek, akkor részletes tájékoztatást kapunk arról, hogyan készüljünk fel a tesztelésre. De mi ez a teszt egyáltalán? Elmondja ezt valaki a lakosságnak? Vagy csak jönnek, leveszik a mintát, majd tájékoztatnak az eredményről. A laborok honlapjain természetesen kifejtik a lényeget, de ezt ki olvassa el? Egyáltalán mi az a polimeráz-láncreakció? Tegye fel a kezét az, aki nem orvos, nem olvasott utána, és tudja a választ! Nem mi vagyunk oktalanok, ez nem az általános műveltség része. A PCR teszt ezen a fentebb említett módszeren alapul, ami konyhai nyelvre lefordítva sokszorosítás. Persze nem akármilyen. A mintában található DNS-t sokszorosítják egy nagyon drága gép és hőmérséklet segítségével, és így pontosan azonosítani tudják a fertőző betegségeket, örökletes betegségeket, genetikai ujjlenyomatokat és ősi DNS-ket. A technológia előnye az, hogy képes az aktuális fertőzöttséget is kimutatni, és ennek köszönhetően lett a PCR teszt a koronavírus elleni harcunk egyik fő eszköze.

Tehát a PCR tesztet nem a koronavírus megjelenése ihlette, nem csak egy betegség kimutatására használható, és nem fogja nekünk azt mondani egy mezei influenzára, hogy covidosak vagyunk. Igazából egy 1980-es évekbeli találmányról beszélünk, amelynek meglepően érdekes és könnyen emészthető a története.

Elkerülhető-e a PCR teszt? Létezik-e másik módszer a vírus detektálására?

A tesztelés nem kötelező. A legtöbb helyen nem elvárást. De indokolt esetben érdemes feliratkozni rá. A PCR teszt legkellemetlenebb része a mintavétel. Az orrból vagy garatból veszik le egy hosszú, vattás végű pálca segítségével. Jelenleg az aktuális fertőzöttség kimutatására ez az egyetlen módszer.

Mit nem tud a PCR teszt?

A PCR teszt megmondja nekünk azt, hogy éppen fertőzöttek vagyunk-e, de arra nem alkalmas, hogy megállapítható legyen, kialakult-e a megfelelő immunitás a kórokozó ellen. Ezt az úgynevezett szerológiai tesztek képesek kimutatni. A két vizsgálat különböző módszereken alapul, más célt szolgál. A PCR teszt nem ártalmas az egészségre. Nem ültetnek belénk titokban mikrochipet a mintavételkor. Nem fertőznek meg szándékosan a pálcikával. Nem egy színjátékról van szó. És a teszteléseknek nem az a célja, hogy minél többet kelljen fizetnünk.

Navigation