Távol keleti csoda: a japán csonkafarkú macska

japancat1_regina

A japán csonkafarkú macska pop kulturális vonatkozásai

Nem csak nevében japán, hanem származásában: a japán csonkafarkú macska a házi macska távol keleti „változata”. Könnyű őt felismerni, mert egy ritka, úgymond recesszív mutációnak köszönhetően ezeknek a cicáknak csak néhány farokcsigolyája fejlődött ki, aminek következménye az, hogy farka mindössze pár centiméter hosszú. Bizonyára mindenki látott már integető macskát a keleti boltok polcain, animékben, filmekben. Ez a szerencsehozó „macskaszellem” (maneki-neko) története bizony ebből a fajtából merített. Több változata terjedt el a mondának, amelynek eredete a késő Edo-korig vezethető vissza. Sőt, nem csak integető, de mosakodó macskáról is beszélnek. Mindkettő azonban mást jelent. A mosakodó macska esőt vagy vendég érkezését vetíti előre, míg az integető macska (függően attól, melyik mancsát emeli) utalhat pénzre, szerencsére, védelemre, egészségre, bőséges bevételre. Fontos, hogy minél magasabbra nyújtózzanak azok a mancsot, mert annál nagyobb lesz az öröme a családnak. Érdekességként: az európai szokással ellentétben Ázsiában fentről lefelé integetnek a helyiek, ha valakit magukhoz akarnak hívni. A japán csonkafarkú macskafigura is így tesz egyik vagy mindkét lábával. S még egy fun fact: Hello Kitty is egy japán csonkafarkú macska.

japancat3_regina

A japán csonkafarkú macska eredete

Nem a szerencsehozó figuráé, hanem az igazié, természetesen. De monda így is akad: a történet szerint egy alvó macska bozontos farka beleért a tűzbe és lángra kapott. A rémült állat rohangálás közben tűzvészt okozott, melynek okán a császár elrendelte, hogy mind macska farkát le kell vágni. Hogy ez mennyire igaz, senki sem tudja (vagy hiszi el). Írott források és az antik festmények is támasztják alá a fajta több ezer éves múltját. 15. századi festményeken már hosszúszőrű változata is megjelenik. S bár a rövidszőrűt előbb ismerte el a szakma, 1993 óta a hosszúszőrű csonkafarkú macskát is lehet nevezni kiállításokra.

A nyugati emberek reakciója vicces, de kiszámítható volt. Egy német utazó az egérvadászatra alkalmatlannak, de nők lecsábítására nagyon is alkalmasnak ítélte a fajtát, Ugyanis egerésző macskákat nem, de a városban sétálgató nők ölében henyélőt annál többet látott.  Engelbert Kaempfer így fogalmazott: “csak egyfajta macskát tartanak. Szőrén nagy sárga, fekete és fehér foltok vannak; rövid farka úgy néz ki, mintha elgörbült és eltört volna. Esze ágában sincs patkányokra és egerekre vadászni, csak a nőkkel hordoztatja és simogattatja magát”.

Német utazónk ellenérzéseivel ellentétben Judy Crawford sok potenciált látott ezekben a macskákban, ugyanis hazatérése után tenyészteni kezdte őket.

A japán csonkafarkú macska szexepilje

Bár német barátunk komikusan azt írta, hogy a fajta farka olyan, mintha letörték volna, szerencsére ez nem emberi beavatkozás eredménye, hanem egy különleges mutációé. Ennek ellenére, ha olyan farkú macskával párosodik a japán csonkafarkú, aki nem hordozza ezeket a géneket, akkor a kiscicák egytől-egyig hosszúfarkúak lesznek. De nem csak a farok kinézetében jellegzetes a fajta, hanem színeiben és mintázatában is. Ugyanis fekete, fehér, vörös foltjaikról könnyedén megismerhetők. Ez japánul a kalikó mintázat, ami szó szerint háromszőrűt jelent. Vannak ettől eltérő variációk, például fehér-vörös vagy fekete-fehér, de az egyszínű vagy fehér folt nélküliek rendkívül ritkák.

japancat2_regina

Hogyan viselkedik a japán csonkafarkú macska?

Németünk erről is írt, de menjünk bele kicsit jobban. Ez a macska nagyon szereti az emberek társaságát, nem csak a nőkét. Energikus és játékos mivolta miatt aktív gazdira van szüksége. Olyanra, aki megbirkózik elő-előtörő önfejűségével. Egyike azoknak a nagyon ritka fajtáknak, amelyek megtaníthatók arra, hogy visszahozzák a játékukat, s a pórázon vezetést is nagyon jól tűrik. Mindig gazdája tudtára adja, éppen milyen a hangulata, mégpedig nyávogással, úgyhogy erre is érdemes felkészülni. S még a vizet is jobban szereti, mint a legtöbb macska. Tehát igazán különleges.

Navigation