Mindent tudni akartál a Kata adózásáról? Most megteheted

A KATA adózás sosem egyszerű, de könnyebb lehet

Jó ötletei mindenkinek vannak. Sokan nagyon jól is keresnének az ötletükkel, azonban félnek elkezdeni egy saját vállalkozást. Hogy miért? A papírmunkák nehézsége miatt. Habár könyvelő segíti az ember munkáját, egy saját üzlet nyitása rengeteg elintézendő feladattal jár. Szolgáltatástól függően be kell szereznünk felszereléseket, alkalmazottakat kell esetleg tartanunk, és persze ott az adózás is. A KATA adózásával különösen sokan küzdenek ezekben az időkben. Szerintem sok ember érzi azt, hogy magánszemélyként éppen elég dologra kell számot tartania a gyerekek, a lejáró papírok, az adó és a befizetendő számlák mellett. Már sokszor azt is nehéz számon tartani, hogy hány papírt kell az autóban tartani ahhoz, hogy a közúti ellenőrzésen ne büntessék meg az embert, azonban a KATA adózásában szerencsére most segítségre találhatunk.

A KATA adózás nehézségei

A KATA adózáshoz is természetesen könyvelő hozzájárulása szükséges, azonban még így is rengeteg feladat hárul a vállalkozóra. Sokan annyira sem értenek ehhez, hogy egyáltalán a vállalkozásukat milyen formában lenne érdemes elindítani, hiszen annyi van! A kata adózása lényegében az általányadón alapszik, éppen ezért olyan népszerű formája a vállalkozásokkal. Az általányadó tulajdonképpen egy havi fix összeget jelent, amit a NAV felé kell továbbítani. De mennyi is az az annyi? És kinek érdemes ezt a vállalkozási formát választania? Kata adózást több vállalkozási formában is választhatunk, így az egyéni vállalkozók vagy cégek esetében, betéti társaságoknak, ügyvédi irodáknak is elérhető adózási lehetőség. Sajnos a Kft.-seknek ebben az esetben rossz hírem van: ők ugyanis nem választhatják a KATA adózást. A nehézségi forma még így is megvan azonban, a KATA ugyanis erőteljesen korlátoz abban az esetben, ha túlléped a kötelező bevételi határt, így pedig extra adó fizetésére leszel kötelezve. A bevételi határt az szabja meg, hogy egy évben az ember hány hónapban adózott, majd ezt az összeget kell egymillió forinttal megszorozni. Soknak tűnik, ugye? Azonban egy jól menő üzlet esetében könnyen befolyhat ennyi bevétel, ami még csak nem is a tiszta haszon, hiszen ebből még be is kell fektetnie az embernek. A keret túllépése pedig további negyven százalékos különadót von maga után.

De hogyan tanuljam ki a KATA adózást?

Szerencsére az internet segíthet ebben. Egy remek oktatóprogram vár rád, hogyha tényleg a KATA mellett döntesz, és szeretnéd azt minél jobban csinálni. Az oktatóprogramot külön leckénként tudod megvásárolni, így ha valamelyik részében a vállalkozásnak már profi vagy, azért nem kell feleslegesen pénzt kiadnod, azonban ha teljesen kezdő vagy még, és ez lesz az első vállalkozásod, amit nem mersz elkezdeni pontos adatok nélkül, akkor egy ilyen programot éppen neked találtak ki! Akkor is remek lehetőség, hogyha akár már évek óta koptatja az ember a KATA adózást, és de mindig egy kicsit bizonytalan volt a dologban. A biztosabb megértés a nap végén jobb eredményeket képes szülni, hiszen lehet számos olyan lehetőség is, amiről még nem is hallottunk, pedig azt igénybe véve akár több ezer forintot is spórolhatunk. Egy ilyen oktatóprogram tehát a legjobb dolog, amibe befektethetünk, mielőtt vállalkozást indítunk vagy amikor még nem tudunk mindent arról, hogyan is kell azt kezelni. És hogy miért éppen a Katás leszek (https://katasleszek.hu/) oldalát tudom ajánlani? Nagyon egyszerű! Az interneten megtalálható legtöbb oktatóprogram túlárazott, miközben minőségében nem hozza vissza az árának a színvonalát, és én magam is tartok tőle, hogy a semmiért adok ki pénzt. Azonban itt más a helyzet, az árak pont hogy a katásoknak vannak kifejlesztve, hiszen ők maguk is tudják, hogy a kisvállalkozók nem engedhetnek meg maguknak több százezres személyes tanfolyamot. Itt azonban néhány ezer forintért vásárolhatunk anyagrészeket, amelyeket online tudunk megnézni, de bármikor kérdezhetünk is írásban az anyagról. Így mindenki a saját tempójában haladhat, amikor csak ráér, és nem kell bizonyos időpontok közül választania. Szerintem ennél jobb lehetőséget keresve sem találhatnánk az interneten ebben az évben!

Kiknek éri meg igazán a KATA adózás?

Sokszor vannak bajban magántanárok, oktatók, hogy hogyan is adózhatnak, hogyha magánórákat akarnak adni gyerekeknek, felnőtteknek is esetleg. Legegyszerűbb módja a KATA adózás, azonban nem ez az egyetlen lehetőség, sokan azonban egyiket sem veszik számításba. Kevés költség esetén, néhány óra tartásánál, nem állandó foglalkoztatottságnál, időszakos munkák elvégzése esetén is remek lehetőség, hogyha nem akarunk az adó miatt aggódni, akkor a KATA adózást választani. Ennek az adózási formának remek ismérve az, hogy rendkívül alacsony az adózás költsége, így nem kell amiatt aggódnod, hogy esetleg többet adózol le, mint amennyit dolgoztál is esetleg. Ez persze csak akkor igaz, hogyha nem havonta egy ügyfeled vagy vásárlód van, hanem rendszeres bevétellel rendelkezel. 

Navigation