Az én macskám nem vegán, hanem Hill’s tápot kap

Ne zöldséget, hanem például Hill’s tápot adj a cicádnak!

Többször is olvastam olyan rémtörténeteket az interneten, hogy egy-egy meggondolatlan gazdi csak zöldséget hajlandó adni kutyájának vagy cicájának. Annak ellenére, hogy a vegán étrend nagyon veszélyes az állatokra, különösen a cicákra! A cicák ugyanis ragadozó állatok, és őket zöldségevésre kényszeríteni állatkínzás. Sem a fogazatuk, sem az emésztőrendszerük nem úgy fejlődött ki, hogy növényi táplálékon éljenek. Ostoba divatok helyett adjunk a cicának megfelelő tápanyag tartalmú eledelt, például Hill’s tápot. A bélrendszerükben nincs elég a növények emésztését szolgáló enzimekből, vagyis nem jutnak hozzá olyan esszenciális tápanyagokhoz, amelyre az egészséges állatoknak szüksége van. Ha erre nem figyelünk oda, a kisállat hosszú szenvedés után elpusztul. Ha a cica nem kap húst, akkor nem jut hozzá – a teljesség igénye nélkül – B12-vitaminhoz, fehérje-alkotóelemekhez, fontos zsírsavakhoz. Az állatok szükségleteit nem a divat határozza meg.

Miért választottuk a Hill’s eledeleket?

A gondos, jó gazda a kisállatnak megfelelő életkörülményeket biztosítja, és nem a saját elképzelése szerint cselekszik. A táplálkozás az egyik legfontosabb pontja ennek. Állatukról mi gondoskodunk, mi adjuk neki az eledelt, tehát rajtunk múlik, hogy minden szükséges tápanyaghoz hozzájusson. Ha emiatt hiánybetegsége, emésztőrendszeri betegsége alakul ki, akkor azért a legnagyobb részben mi vagyunk a felelősek. Természetesen ehhez nem kell annyira őrültnek lennünk, hogy zöldségekkel kínáljuk a cicánkat. Elég, ha rossz minőségű vagy olcsó, és nem például Hill’s tápot adunk neki. A Hill’s által gyártott eledel vált be nekünk a legjobban. A cicám nem csak, hogy imádja! (Pedig senkinek sem kell részleteznem, aki vérbeli cicatartó, hogy ők mennyire válogatósak) Hanem gyakorlatilag toporzékol érte. A Hill’s ezzel igencsak megnehezítette a dolgomat, mert sajnos nem tartozik a legolcsóbbak közé. Idővel persze rájöttem, hogy ahelyett, hogy másik eledelekkel kísérletezgetnék, amit a végén a cica otthagy, jobban járok, ha nem húzom a számat. Ráadásul azt tapasztaltuk a párommal, hogy mióta a Hill’s tápot kapja, sokkal élénkebb és hálásabb. Egészséges cicának tűnik, ami bizonyára annak köszönhető, hogy minden szükséges tápanyagot és energiaforrást a neki szükséges mennyiségben kapja. A Hill’s állatbarát laborokban, az állatok egészségét szem előtt tartva fejleszti a különböző állateledeleket, így azok kellő mennyiségben tartalmaznak kalciumot, fehérjét, rostot, zsírt és szénhidrátot, klinikailag igazolt antioxidánsokat, Omega 3 zsírsavakat.

A Hill’s nem a kutyáknak fejleszt és gyárt állateledelt?

Bár a Hill’s vállalat elsősorban a kutyákra összpontosít, szerencsére a macskaeledeleik is megütik a mércét. Állatorvosok és tenyésztők, szakemberek működnek közre, hogy azt nyújtsák, amit a reklámokban ígérnek. Bevallom, én a száraztáp híve vagyok, mert sokkal higiénikusabbnak tartom, és a háztartásban hárman vagyunk. A párom kimondottan rosszul van az állateledelek szagától. Ez az egy megoldás volt, amit mellett hajlandó volt kibővíteni a kis családot. A Hill’s eledeleknek szerencsére diszkrét szaga van. Legfeljebb akkor érezzük, ha frissen bontjuk fel a zacskót, vagy, amikor kiöntjük Nino tálkájába. Ezen kívül csak a ropogás abbamaradásából tudjuk, hogy már nincs egy szem se a tálba.

Melyik Hill’s vált nekünk be?

Ez egyébként az indoor Hill’s táp, amit kimondottan benti cicáknak fejlesztettek ki. Teljes értékű eledel felnőtt cicák számára, amelynek magas a rosttartalma. A magas rosttartalom csökkenti a kellemetlen szőrgolyók kialakulását a gyomorba. https://www.petnet.hu/gyarto/Hills-80 Eleinte ezzel sok problémánk volt, és többször is meg kellett látogatnunk az állatorvost, de hála az égnek, ez már mind a múlté. Először a kimondottan szőrlabdák elleni készítménnyel kezdtük. Miután a tünetek enyhültek, átválthattunk egy általánosabb változatra. Az előbbi Nagy mennyiségű, természetes növényi rosttal készült, melyek segítséget nyújtanak a szőrlabdák megemésztésében. Emellett magas zsírsavtartalommal a bőr és szőrzet táplálása, valamint a szőrhullás csökkentésének érdekében. Ez talán a leggazdaságosabb fajta a Hill’s tápok közül. Magas tápértéke miatt kevesebb is elegendő a cicának, bár, mi ezt nem így tapasztaltuk. Nino egy gombóc. Persze még az egészséges határon belül, de néha feszegeti.

A Hill’s táp azóta a cicám kedvence

Nem tudom, hogyan tudnék megbirkózni a bűntudattal, ha az én hibámból a cicánk megbetegedne. Még a párom is, aki egyébként nagyon kutyás, annyira megszerette, hogy sokszor nem jut nekem hely a kanapén. Éppen ezért ügyelünk annyira a megfelelő eledel kiválasztására. Próbálunk változatosan, hol csirkéből, hol nyúlból, hol tonhalból készült száraztápot venni neki. Az alutasakokat kerüljünk. Kicsit talán félünk is, hogy ha azt adnánk neki egyszer, akkor onnantól kezdve nem enné meg a szárazat. Van olyan ismerősünk, aki így járt. Azóta a lakás macskakaja szagú. Hiába szellőztet minden nap. Nino 100% benti cica, mert a környék nagyon forgalmas. Muszáj kompromisszumot kötnie velünk.

Navigation