Amikor tíz év után lejár a csaptelepek felett az idő…

csaptelep-pic3

Amikor öregnek érezzük magunkat a csaptelepek kereszttüzében

És te szembesült azzal, hogy ez már nem olyan, mint régen. Lássuk be, az átlagember nem igazán foglalkozik olyan dolgokkal, mint a csaptelepek. A létezése egészen magától értetődő: van és használjuk. Ráadásul, ha szerencsés az ember, akkor nem csak egy-két évig, hanem akár 10 évig is kiszolgál minket. Ennyi idő alatt a nevemet is elfelejteném, ha nem ismételnék a körülöttem lévő napi ezer alkalommal. Arról nem is beszélve, hogy 10 év már annyira hosszú időnek számít, hogy a technikai fejlődéssel a használati tárgyak, eszközök úgy megváltoznak, hogy van, amikor rájuk se ismer az ember. Pl. a testvérem barátnője, aki 2000 után született, úgy néz a régi vezetékes telefonokra, mintha egy archeológiai leletet szemlélne: nem tud vele mit kezdeni. Ez így egyébként teljesen jól van. Mi magunk se tudjuk elképzelni, milyen lehetett, amikor a mobiltelefonok még táskaméretűek voltak és annyit nyomtak, mint két vekni kenyér. Minden folyamatosan és rohamosan változik, fejlődik.

Ezek a dolgok ugyanúgy igazak az olyan hétköznapi eszközökre is, mint a csaptelepek. Így, amikor a felújításkor szembesültünk azzal, hogy egy szót sem értünk a csapok leírásából, komoly bajban éreztük magunkat. Volt egy bizonyos össze, amit rá akartunk szánni, de szerettünk volna a minőségre is hangsúlyt fektetni. Már csak azért is, hogy még egy évtizedig ne kelljen újra ezzel foglalkozni. Az sajnos nem fért bele a keretünkbe, hogy profi belsőépítésszel egyeztessünk az elképzeléseinkről, így maradtak az ismerősök és az internet… 

csaptelep-pic2

A csaptelepek okosabban, mint az ember?

Akkor kezdődött az internet térhódítása, amikor gyerekek voltunk. Tulajdonképpen együtt nőttünk fel a digitalizációval. Most 2020 után pedig már azt érzem, hogy lemaradtunk. Sok olyan technológiai vívmány van már, amikkel a felfogásom nem tud lépést tartani. Úgy érzem magam, mint a szüleim, amikor az alap dolgokat magyarázom nekik a számítógéphasználatról. Nekem is kell egy fiatalabb személy, aki elmagyarázza, mitől okos egy olyan hétköznapi használati eszköz, mint a hűtő vagy… mint a csaptelepek. Igen… ha nem kellene lecserélnünk a csapot, nem tudnám, hogy már ezek is okosak. Már azt is nehéz volt megemészteni, hogy eszközök okosak lehetnek. Értem, hogy a mesterséges intelligencia képes lebontani olyan akadályokat, amelyeket emberek nem. Ez okos dolog. És a saját gógyinkkal kiegészítve pedig a világos olyanná formálhatjuk atomszinten, amilyenné csak akarjuk. Na, de egy csap az mégis miért lenne okos? Miért pont ezt a kifejezést használjuk rá? Attól, hogy több funkciót lát el, és a kényelmifaktort is az elvárások fölé emeli, még nem lesz okos. Olyan értelemben nem, amilyen értelemben egy emberre mondanánk ezt a jelzőt. 

Csaptelepek programozása…

Az okos kifejezés ebben az esetben eléggé félrevezető. Én csalódottan vettem tudomásul (annak ellenére, hogy elképesztő, milyen extra funkciókkal rendelkeznek a csapok), hogy mégsem okosak, csak sokrétűek. Legjobb esetben is annyit tudnak, amennyit beléjük programozunk. Persze, húsz évvel ezelőtt fel sem merült az emberben a csaptelepek programozása. Kicsit sértőnek is tűnhet a szakma szemében. Mivel foglalkozol? Csaptelepeket programozok… ugyanakkor az egész zseniális. Mindent, sőt bármit a kényelemért. Hogy ezek mennyire hasznosak? Annyira, amennyire nagy a kényelem iránti igényünk. Biztos vagyok benne, hogyha megvennék az okos csaptelepeket, akkor onnantól kezdve szóba se jöhetne másik, régi buta verzió. Így van ez a távirányítós izzókkal is. Nem tudunk nélküle élni. 

csaptelep-pic1

Mit jelent, ha a csaptelepek okosak?

A csaptelepek esetében még van is értelme az okosításnak. Ha abból indulunk ki, hogy egy átlagos háztartás naponta mennyi vizet pazaról, akkor az okosítás nem csak indokolt, de még kötelező is lehetne. A marketingkampányokban egytől-egyig azt hangsúlyozzák, hogy az okosított csapokkal, akár 40%-t spórolhatunk a vízzel, ami még egy kis fogyasztású család esetében is rengeteg! 

Nálunk sose volt titok, hogy szeretjük a technikai újdonságokat, és ha egy érdekes és hasznos jön szembe, akkor találunk módot az alkalmazására. Kiváltképp, ha azzal csökkenthetjük a háztartásunk ökológiai lábnyomát. Vagyis okos csapok 1-0.

Navigation