A ruhatisztítás fortélyairól

ruhatisztítás1_3

Néhány ötlet a ruhatisztításhoz

Nehéz téma lehet néha a ruhatisztítás. Mit is tisztítsunk otthon és mit adjunk inkább profi kezeknek? Hogyan oldjuk meg a különféle ruhák mosását? Hogyan jönnek ki bizonyos foltok? Persze sok jó ötletet találhatunk az interneten, amiből most én is összeszedtem egy csokorra valót, azonban van az úgy, hogy ezek sem jelentenek biztos, megbízható megoldást a problémánkra. Érdemes tehát jól átgondolni, az egyes anyagtípusokhoz és foltok minőségét illetően mely praktikákat vetjük be. Egy biztos: anyagot nem szabad dörzsölni, mert csak jobban a fonatba nyomjuk a folt részecskéit, nagyobb gondot okozva ezzel, mint ami eredetileg volt.

Néhány ötlet ruhatisztításhoz

A ruhatisztítás alappillére persze, hogy az ember tudjon bizonyos praktikákat, a lényeg csupán az, hogy tudja is, mikor érdemes azokat használni. Néhányat magam is összeszedtem, mert ezeket vagy ismerem, vagy logikusan jó döntésnek tűnik őket használni. Nézzük is meg tehát, melyek ezek a lehetőségek. Nem csak ruhákhoz, de függönyökhöz, fehérneműk és egyes anyagtípusok szerint is érdemes lehet megnézni ezeket az ötleteket.

ruhatisztítás1_2

Kezdjünk is a paplanok tisztításával. Ezek külön bekezdést érdemelnek, általában könnyen tudjuk őket kategorizálni anyag szerint. Otthon ezek közül a műszálas darabokat tudjuk tisztítani, fontos, hogy a használati utasításnak megfelelő módon. Mérete és anyaga miatt is jobb döntés, hogyha lavórban vagy kádban mossuk, a mosógép nem éppen szerencsés megoldás. Ha azonban tollal bélelt vagy pehelypaplant szeretnénk tisztíttatni, akkor annak a mosodában a helye.

Hogyha szorosabb értelemben nézzük a ruhatisztítást, akkor a leggyakoribb foltot az izzadtság ejti. Ez sokszor makacs elszíneződés lehet, amely inkább a világos, fehér ruháinkat, főleg a pólókat veszélyeztetik, de nem ritka az sem, hogy egy-egy sötétebb ruha is átveszi az izzadtság színét, ami sok esetben igen kellemetlen lehet. Ki akarná azonban néhány alkalom hordás után kidobni a ruháit? Így hát marad a folttisztítás, amelyhez sokszor egy kis szappanos víz is elegendő megoldást nyújthat. Ha ez nem jött be, akkor jó ötlet lehet a hidrogén-perixid vizes oldatával vagy akár ecettel is tisztítani, habár az előbbivel csak akkor érdemes dolgozni, hogyha nem féltjük az anyag színét, így a ruhadarab színtartó képességéről mindenképpen tájékozódjunk a tisztítás előtt.

A ruhatisztítás során tudni érdemes, hogy bizonyos különleges anyagok, mint a bőr külön ápolást igényelnek. A bőr esetében ez nagyon fontos, hiszen egy igen hosszan tartó és minőségi, drága anyagról van szó, amit nem szabad csak úgy hagyni, hogy tönkre menjen, ehelyett mindenképpen ruhatisztítóba vigyük el, hiszen ott a kifakult részeket festeni is tudják, illetve szakszerűen tudják tisztítani az anyagot. Egy ilyen minőségi darabért mindenképpen megéri a fáradtság.

Néhány extra tipp ruhatisztításhoz!

Amikor a ruhatisztításról van szó, nem csak foltokkal kapcsolatos vagy anyagok minőségére figyelő tippet kaphat az ember, remek általános ötlet is megfordul az interneten. Ezek egyike a centrifugázás, ami sok mosógépben szolgál remek funkcióként. Ez főleg akkor bizonyul hasznos megoldásként, hogyha az embernek megvan a lehetősége, hogy a szabadban teregessen, és így még akár a vasalás is elhagyható. Ez persze már függ az anyagtól is, illetve a szabásnál sem mindegy, hogy hogyan áll egy bizonyos ruhadarab rajtunk.

ruhatisztítás1_1

Hol szárítsuk a ruhákat, ha nem a szabadban? Sokan olyan lakásban élnek, amihez semmilyen udvar nem kapcsolódik, így a teregetés, a ruhák szárítása igazi kihívásként léphet fel. Nos, annyi biztos, hogy a konyha erre a feladatra nem megfelelő hely, a tisztaságára nagyon kell ügyelnünk, hogy megfelelő higiéniai hátteret biztosíthassunk a főzéshez. A száradó ruha ráadásul átveheti a készülő étel illatát, ami lehet, hogy a helyiségben kellemes, az utcán a ruhánkra tapadva már közel sem lesz olyan jó élmény. A nappali és a hálószobák, esetleg az erkély is jelenthetnek megoldást, hogyha tudjuk biztosítani, hogy nem esnek több emeletet a ruháink (ami nem is lenne gond, ha nem kél lába a daraboknak, amíg lemászunk a földszintre).

A ruhatisztítás profi szinten

A legjobb tanács mégis csak az, amit adhatok, hogy a ruháinkat válogassuk három részre. Ezek egyike legyen a fehér mosás, a másik a színes mosás, a harmadik csoportba pedig a kényes anyagok tartozzanak. Az én tanácsom az, hogy ezt az utolsó csoportot inkább bízzuk a mosodára, vagy legalábbis néhány fontos darabot inkább adjunk ki a kezünk közül a saját próbálkozások helyett. Így a saját életünket is megkönnyíthetjük. Kényes anyagok közé persze nem csak kifejezetten ruhaneműk tartozhatnak. Ide sorolhatjuk a szőnyegeket, a függönyöket, csipketerítőket is. Ezek tisztítása nehézkes, gépben lehetetlen, kézzel egész napot munka sokszor kevés eredménnyel. Néha érdemes tehát kiadni az irányítást a kezünkből. Az internetes tippek sem jöhetnek be mindig, és az energiánk is véges egy nap, hát a nagyobb feladatokat miért is ne bízná valaki másra az ember, hogyha a ruhatisztításról van szó?

Navigation